Cofnij

Łosoś sojowo-imbirowy z Air Fryer

Przygotowanie 10 minuty
Pieczenie 15 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Danie obiad, obiady, ryba
Liczba porcji 2 porcje

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

  • 300 g łososia – filet lub dzwonek
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego/z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny/limonki
  • 1 łyżeczka tartego korzenia imbiru

Instrukcje
 

  • Umyj i oczyść łososia z łusek.
  • Zetrzyj imbir na drobnej tarce i umieść w głębokim talerzu. Dodaj sos sojowy, miód/syrop klonowy/syrop z agawy oraz ocet ryżowy lub sok z cytryny/limonki. Starannie wymieszaj składniki. Następnie obtocz łososia w marynacie, połóż go skórką do góry i odstaw na co najmniej pół godziny, aby dobrze się zamarynował.
  • Około 10 minut przed pieczeniem, wyjmij łososia z marynatą z lodówki. Usuń kratkę z frytkownicy, umieść łososia na dnie (skórką do dołu) i polej resztą marynaty.
  • Piecz w 200°C przez 15 minut. Użyj pozostałego sosu do polania łososia na talerzu.
Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa pieczony łosoś, jak piec łososia w frytkownicy beztłuszczowej, jak upiec łososia w air fryer, łosoś imbirowo-sojowy z frytkownicy beztłuszczowej, łosoś na sushi z air fryer, łosoś sojowo-imbirowy z air fryer, łosoś w sosie sojowo-imbirowym z air fryer, pieczony łosoś z air fryer, przepis na łososia z air fryer, przepis na łososia z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na orientalnego łososia