Do garnka dodaj masło (100 g), wodę (250 g), szczyptę soli i 2 łyżki cukru. Podgrzewaj na kuchence, aż całość się zagotuje.
Po zagotowaniu wyłącz gaz, a następnie wsyp mąkę do garnka i mieszaj, aż grudki całkowicie znikną. Odstaw masę do wystudzenia na około 30 minut.
Dodawaj po kolei trzy jajka do wystudzonej masy, mieszając po każdym, aż składniki się połączą. Na koniec powinna powstać dość luźna, klejąca masa.
Przełóż masę do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką.
Wyłóż frytkownicę beztłuszczową papierem do pieczenia i posmaruj go olejem rzepakowym.
Na nasmarowany papierze do pieczenia wyciskaj churrosy w dowolnych kształtach – małe, duże, zawijane. Piecz w Air Fryerze ustawionym na 200°C przez 10 minut, obracając churros na drugą stronę po 5 minutach.
W głębokiej misce połącz cukier z cynamonem i wymieszaj. Gorące, upieczone churrosy przenieś do miski, obtocz w mieszance, a następnie przełóż do docelowego naczynia.
Podgrzej śmietankę w garnku, a po zagotowaniu zdejmij z ognia. Dodaj połamane kawałki czekolady i mieszaj, aż cała czekolada się rozpuści, tworząc gładki sos czekoladowy.