Cofnij

Burgery wołowe z bułeczkami wypiekanymi z Air Fryer

Przygotowanie 1 godzina 35 minuty
Pieczenie 25 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Danie amerykańskie, bułki, burger, burgery, cheeseburger, fast food, hamburger, impreza, Kolacja, kolacje, lunch, mięso, obiad, obiady, pieczywo, Przekąska, przekąski, Przystawka, Przystawki, wołowina, wypieki
Liczba porcji 4 burgery

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

Składniki na bułeczki burgerowe:

  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g ciepłego mleka
  • 40 g roztopionego masła
  • 1 czubata łyżeczka suchych drożdży 4 g
  • 12 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • Rozkłócone 1 jajko do nasmarowania
  • Sezam do posypania

Składniki na burgera:

  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 plastry sera np. cheddar mozzarella
  • 2 pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • kilka liści sałaty/rukoli

Składniki na sos:

  • 40 g majonezu
  • 40 g pokrojonych w kostkę ogórków konserwowych
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej/dijon
  • 1 łyżeczka zalewy z ogórków konserwowych
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki papryki suszonej
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz

Instrukcje
 

  • Wymieszaj i wyrób dokładnie składniki na ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny.
  • Podziel wyrośnięte ciasto na 4 części, uformuj i spłaszcz okrągłe bułeczki. Ułóż na papierze do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem.
  • Nagrzej Air Fryer przez 5 minut w 200°C, przełóż bułeczki z papierem do komory. Piecz w trybie „Bake“ w 160°C przez 8 minut, odstaw do przestygnięcia.
  • Podziel mięso na cztery części, uformuj szerokie kotlety. Dopraw solą i pieprzem, piecz w 200°C przez 15 minut, obracając po 10 minutach. Po upieczeniu nałóż ser i zamknij komorę na 2 minuty.
  • Przygotuj dodatki: pokrój pomidora, cebulę i ogórka w paski, umyj rukolę lub sałatę.
  • Zrób sos: pokrój ogórki w kostkę, wymieszaj z pozostałymi składnikami na sos.
  • Opcjonalnie możesz przekroić i zapiec bułki w Air Fryerze dla dodatkowej chrupkości.
Słowa kluczowe amerykańskie burgery z air fryer, bułeczki na hamburgery z air fryer, bułki do burgerów krok po kroku z air fryer, bułki z sezamem do burgerów z air fryer, burger z bułką zrobioną samodzielnie z frytkownicy beztłuszczowej, burger z domową bułką do burgerów z frytkownicy beztłuszczowej, burger z samodzielnie wypiekaną bułką z air fryer, burger z serem z frytkownicy beztłuszczowej, burger z własnoręcznie wypiekaną bułką, burgery jak z restauracji z air fryer, Burgery wołowe z bułeczkami wypiekanymi z Air Fryer, burgery z bułeczkami z własnej roboty z air fryer, burgery z sosem domowym z air fryer, cheeseburger z frytkownicy beztłuszczowej, domowe bułeczki burgerowe z air fryer, domowe fast food z frytkownicy beztłuszczowej, drożdżowe bułki do hamburgerów z air fryer, frytkownica beztłuszczowa burgery z domowymi bułkami, hamburger z air fryer, jak zrobić burgery z air fryer, klasyczne burgery z własną bułką z air fryer, najlepsze domowe burgery z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na burgery z frytkownicy beztłuszczowej, przepisy na burgery z własnym pieczywem z air fryer, pszenne bułki burgerowe z frytkownicy beztłuszczowej, puszyste bułeczki do burgerów z air fryer, soczyste burgery wołowe z air fryer, szybkie burgery z air fryer