Przekrój bakłażany wzdłuż na połówki, a następnie natnij ich środek w kratkę, uważając, aby nie przeciąć zewnętrznej skórki.
Posyp każdą połówkę łyżeczką soli i wetrzyj ją w środek bakłażana, a następnie odstaw na 15 minut.
Po 15 minutach osusz bakłażany papierowym ręcznikiem z wydzielonych soków, posmaruj wszystkie połówki 2-3 łyżkami oliwy i piecz w 180°C przez 20 minut.
Pokrój czerwoną cebulę i czosnek w drobną kostkę, pomidorki w ćwiartki. Pokrusz fetę do miseczki, dodaj posiekaną bazylię i pozostałe składniki. Dopraw pieprzem, dodaj oliwę i syrop z agawy/klonowy/miód, a następnie wszystko wymieszaj.
Po upieczeniu, pozostawiając bakłażany w szufladzie frytkownicy, lekko ugnieć je widelcami i zrób miejsce na farsz, dociskając do boków. Rozdziel farsz równomiernie na cztery połówki bakłażana, polej każdą połową łyżki oliwy i piecz w 160°C przez 25 minut w trybie Air Fry.
Słowa kluczowe bakłażan faszerowany serem feta i dodatkami z air fryer, faszerowany bakłażan z air fryer, faszerowany bakłażan z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa bakłażan faszerowany, ile piec bakłażana w air fryer, jak piec faszerowanego bakłażana w air fryer, jak zrobić bakłażana w air fryer, jak zrobić bakłażana z farszem z air fryer, przepis na faszerowanego bakłażana z air fryer, przepis na pieczonego bakłażana faszerowanego w frytkownicy beztłuszczowej