Cofnij

Makowiec z Air Fryer

Przygotowanie 1 godzina
Czas wyrastania ciasta 2 godziny
Czas całkowity 3 godziny
Danie boże narodzenie, ciasta, ciasteczka, deser, Desery, impreza, Kolacja, kolacje, kuchnia polska, makowiec, na słodko, na święta, pieczywo, polskie, Przekąska, przekąski, sniadania, śniadanie, tłusty czwartek, tradycyjne, wielkanoc, wypieki
Liczba porcji 16 porcji

Potrzebne urządzenia

  • Air Fryer

Składniki
  

Składniki na ciasto:

  • 120 g mleka
  • 1 czubata łyżeczka droższy suszonych 4 g
  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 2 żółtka białka pozostaw do masy makowej
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej ewentualnie 1 cukier waniliowy
  • 50 g miękkiego masła

Składniki na masę makową:

  • 120 g mleka
  • 20 g masła
  • 40 g cukru trzcinowego
  • 200 g maku mielonego
  • 50 g miodu
  • 40 g suszonej żurawiny
  • 30 g orzechów włoskich
  • 30 g płatków migdałowych
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • 1 skórka starta z pomarańczy
  • 2 białka

Składniki na lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 pomarańczy wyciśnięta na sok

Dodatkowo

  • 1 rozkłócone jajko do nasmarowania makowca

Instrukcje
 

  • Mleko podgrzej do temperatury letniej (nie może parzyć w palec). Dodaj drożdże, wymieszaj i odstaw na 10-15 minut do aktywacji.
  • W misce połącz mąkę, sól, cukier, żółtka i pastę waniliową. Wstępnie wymieszaj.
  • Dodaj zaczyn drożdżowy i wstępnie zagnieć. Następnie dodaj masło i wyrabiaj 10-15 minut do uzyskania elastycznego ciasta. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
  • Przygotuj masę makową: zagotuj mleko z masłem i cukrem. Zdejmij z ognia, dodaj mak i wymieszaj. Do ciepłej masy dodaj miód, płatki migdałowe, posiekane orzechy i żurawinę. Dopraw aromatem migdałowym i skórką pomarańczową. Wystudź.
  • Ubij białka na sztywno i delikatnie połącz z wystudzoną masą makową.
  • Wyrośnięte ciasto krótko zagnieć, rozwałkuj na prostokąt (dopasuj do rozmiaru Air Fryera). Rozłóż masę makową, zwiń, zabezpiecz końce. Ułóż na papierze do pieczenia, zawiń pozostawiając przestrzeń na wyrastanie. Odstaw na 30 minut.
  • Przed pieczeniem odwiń papier, zostawiając go tylko pod spodem. Posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz 30 minut w 140°C (Bake). Wystudź w uchylonym Air Fryerze.
  • Przygotuj lukier: wymieszaj cukier puder z sokiem pomarańczowym do uzyskania gęstej konsystencji. Polej wystudzony makowiec.
Słowa kluczowe bożonarodzeniowy makowiec z frytkownicy beztłuszczowej, ciasto makowe z frytkownicy beztłuszczowej, drożdżowe ciasto z makiem z frytkownicy beztłuszczowej, drożdżowy makowiec z frytkownicy beztłuszczowej, frytkownica beztłuszczowa makowiec, jak upiec makowca w air fryer, jak upiec makowiec w frytkownicy beztłuszczowej, jak zrobić makowca w frytkownicy beztłuszczowej, makowiec domowy z air fryer, makowiec frytkownica beztłuszczowa, makowiec pieczony w air fryer, makowiec z air fryer,, makowiec z migdałami z air fryer, makowiec z orzechami z air fryer, makowiec z pomarańczą z air fryer, makowiec z żurawiną z frytkownicy beztłuszczowej, przepis na makowiec z air fryer, rolada makowa z air fryer, strucla makowa z frytkownicy beztłuszczowej, świąteczne ciasto z frytkownicy beztłuszczowej, świąteczny makowiec z air fryer, tradycyjny makowiec z air fryer, wielkanocny makowiec z air fryer