Danie dla dzieci, fit, impreza, Kolacja, kolacje, lunch, obiad, obiady, Przekąska, przekąski, Przystawka, Przystawki, ryba, ryż, street food, tuńczyk, wege, wegetariańskie
Liczba porcji 6kulek
Potrzebne urządzenia
Air Fryer
Składniki
60gryżudowolnego, my użyliśmy tego do sushi
80gtuńczyka z puszkiłosoś wędzony na ciepło / zimno również się sprawdzi
1czubata łyżka majonezu- my używamy light
1łyżeczka sosu sriracha
2łyżki posiekanego szczypiorku
2łyżki panierki panko
1łyżka sezamu
olej do spryskiwania
Instrukcje
Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Do schłodzonego ryżu dodaj odsączony tuńczyka (lub łososia), majonez, sos sriracha i posiekany szczypiorek. Dokładnie wymieszaj i uformuj sześć równych kulek, mocno je zaciskając.
Na płaskim talerzu wymieszaj panierkę panko z sezamem. Obtocz każdą kulkę w panierce, dociskając delikatnie, by dobrze przylgnęła. Ułóż w koszu Air Fryera uprzednio spryskany olejem. Wierzch kulek również lekko spryskaj olejem.
Zapiekaj przez 10 minut w 180 stopniach, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. Przed podaniem udekoruj każdą kulkę kropelką majonezu, srirachy i posyp świeżym szczypiorkiem.
Słowa kluczowe frytkownica beztłuszczowa kulki ryżowe z rybą w panierce, jak zrobić kulki ryżowe w panierce z tuńczykiem w air fryer, kule mocy air fryer, kule mocy z airfryer, kulki ryżowe air fryer, kulki ryżowe z airfryer, kulki ryżowe z tuńczykiem panierowane w frytkownicy beztłuszczowej, Kulki ryżowe z tuńczykiem w chrupiącej panierce Air Fryer, przepis na kule ryżowe z tuńczykiem z air fryer, przepis na kulki ryżowe z łososiem z airfryer